Festés-mázolás

Festés-mázolás

Ha alapvetően elégedett otthonával, mégis úgy érzi, szeretne valamit változtatni rajta, jusson eszébe a festés és tapétázás, melyek segítségével gyorsan és kis költséggel újszerűvé varázsolhatja helyiségeit.

Tisztasági festés

Tisztasági festésre érdemes évente sort keríteni a konyhában, kamrában, fürdőszobában, előszobában. Ezek a helyiségek szennyeződnek a leginkább, és mivel általában nem nagy alapterületűek, nem is jár sok munkával festésük. Nem csak falak, de a mennyezet festésére is érdemes gondolni ilyenkor. A kevésbé szennyeződő helyiségekben, pl. hálószobában elegendő akár háromévente is sort keríteni a tisztasági festésre.

A tisztasági festés akkor alkalmazható, ha a falak jó állapotúak, nincs szükség javításukra és fehér vagy világos színről van szó, ami nem üt el nagyon a korábbi színtől. Ilyenkor elegendő egy réteg festék, mégis újszerűnek tűnik a felület.

Festés

Tisztasági festés

Új falfelületeknél, felújítás után, faljavítások után, jelentősebb színváltoztatáskor vagy sötétebb színeknél nem elegendő a tisztasági festés, ilyenkor többrétegű festésre, alapozásra és glettelésre is szükség van a megfelelő eredmény eléréséhez. A falak festése előtt érdemes ellenőrizni állapotukat, mert a festés során a korábbi vastagabb festékrétegek feltáskásodhatnak és leválhatnak, így négy-öt festés után a teljes korábbi festékréteget teljesen le kell kaparni, majd a falakat simára kell glettelni.

Ha a falak felülete nem tökéletesen sima, a legdrágább festékkel sem számíthatunk szép eredményre, ezért glettelésre van szükség a sima állapot eléréséhez. Az alapglettelés csupán a falhibákat (például bevésett vezetékek helyét) takarja el, önmagában még nem mutat szép eredményt. Ezután még egy-két rétegű glettelésre van szükség, mely már alkalmas matt felületű festékek alá, vagy egy harmadik rétegre, mely már a selyemfényű, fényes és latexfestékek felhordásához szükségesek.

A glettrétegek száradása, csiszolása után a falfelület alapozása következik, majd a kiválasztott festékkel történő két-három rétegű festés. Általában elmondható, hogy minél sötétebb a felület, annál valószínűbb, hogy több festékre lesz szükség.

A festési munkálatok megkezdése előtt szükséges a padló, a külső-belső nyílászárók és a berendezési tárgyak takarása. Minél jobban sikerül a bútorokat kipakolni, annál könnyebben és gyorsabban lehet haladni a festéssel.

Homlokzatfestés

A homlokzat javítását követően, vagy ha már elöregedett, kopott a festés, célszerű újrafestetnünk. Ez nem csak esztétikai szempontból előnyös, de jobban is védi a vakolatot az időjárás viszontagságaitól. Miután kültérről beszélünk, még fontosabb, hogy a festés előtt a nem elég stabil rétegek eltávolításra kerüljenek, a vakolat javítása megtörténjék. Ügyelni kell arra, hogy a vakolat kötőanyagának megfelelő típusú homlokzati festéket válasszunk, legyen az mészfesték, diszperziós, szilikát vagy szilikon festék.

A homlokzat festéséhez megfelelő időjárásra van szükség: csapadéktól nedves falakat (vagy még nem kiszáradt falakat) nem szabad festeni és a hőmérséklet is 10-25 Celsius fok között kell legyen a szép és tartós eredmény érdekében. Így homlokzatunk színét még évtizedeken át élvezhetjük.

Ajtó mázolása

Nyílászárók mázolása

Fa nyílászáróink élettartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk rendszeres, négy-hat évenkénti mázolással. Ehhez az ajtókat és ablakokat le kell emelni helyükről. Ha a régi festék felhólyagosodott, el kell távolítani, ha felülethibákat tapasztalunk, azokat folyékony fával javítani szükséges, majd felületüket át kell csiszolni és portalanítani. Ezután következik az alapozó felvitele majd végül a két rétegű festés.

A fa ajtókhoz és ablakokhoz hasonlóan történik a fából készült, kültéri épületszerkezeti elemek, pl. zsaluáter, ereszdeszka, oromdeszka, kerítés, stb. mázolása is.

Korlátok, csövek és fűtőtestek mázolása

Radiátor mázolása

Lakáson belül és kívül is sor kerülhet a fém korlátok, különböző funkciójú (víz-, gáz- és fűtés-) csövek mázolására. Beltérben sor kerülhet a fűtőtestek mázolására is. A különböző fémek mázolásánál alapvető kérdés, hogy beltérről vagy kültérről beszélünk-e, illetve hőálló festékre van-e szükség (melegvíz- és fűtéscsöveknél, radiátoroknál). Kültéren az időjárási kitettség miatt a felületek jobban korrodálnak, ezért minden esetben speciális, korróziógátlós alapozásra van szükség.

Alapozásra minden esetben szükség van, majd ezt követi a zománclakkozás, amellyel akár patinát is adhatunk a felületnek. A lakkozás nem feltétlenül jelent fénylő felületet, kaphatóak matt és selyemfényű zománcfestékek is.

Tapétázás

Szoba tapétázása

A tapétázás újra otthonunk népszerű díszítési módjává vált. A korábbiakban inkább a teljes helyiségek tapétázása volt divat, napjainkban azonban igen gyakori, hogy helyiségenként csak egy-egy falat, falszakaszt dekorálunk tapétával. Igaz, a használt tapéták minősége is magasan meghaladja a régebbiekét.

Széles választékban kaphatóak német, belga és olasz tapéták, de a skandináv tapéták is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Arra is van lehetőség, hogy saját elképzeléseinknek megfelelő mintát terveztessünk, vagy fotókból készíttessünk tapétát. A tapéták anyaga leggyakrabban papír vagy vlies (növényi rost - gyapjúrost alapú), esetleg textil (selyem). A tapéták falra ragasztása alapanyaguk és súlyuk függvényében alkalmazott tapétaragasztó anyagok alkalmazásávl lehetséges.

Tapétázás előtt a falakat ki kell javítani, szükség esetén glettelni is szükséges, majd alapozásra kerülhet sor. Némelyik tapéta felrakásához elengedhetetlen az ún. makulatúra alkalmazás, mely boríthatja az egész falat, vagy csak a csíkok között van rá szükség. A tapéták megvásárlásakor figyelemmel kell lenni a tekercseken szereplő instrukciókra, melyek tartalmazzák a tapéta típusát, a mintaillesztéshez szükséges plusz mennyiségek megjelölését, a tapéta súlyát, stb. Mindig kalkuláljuk be az illesztés miatt leeső mennyiségeket a rendeléskor.

Díszlécek és rozetták

A hagyományos építészeti megoldások esetében jól mutatnak a különböző díszlécek, melyekkel szépen meg tudjuk osztani, arányosabbá tudjuk tenni a teret. A rozetták általában a csillárok és egyéb világítótestek körül díszíthetik mennyezetünket. Kaphatóak letisztult, modern környezetben alkalmazható díszlécek is. Készülhetnek gipszből, illetve egyre gyakrabban polisztirolból vagy hungarocellből is.

A díszléceket méretrevágás után lehet felragasztani, majd glettelést követően festhetőek. Arra is van lehetőség, hogy segítségükkel különböző takarásokat (pl. karnis vagy cső takarása) valósítjunk meg, de a rejtett világítás részeként süllyesztett lámpatesteket vagy led szalagot is elhelyezhetünk bennük.