Kőműves munkák

Kőműves munkák

Ha nagyobb átalakításra, például falbontásra vagy áthelyezésre, ajtónyílás kivágására van szüksége vagy villanyszerelési munkák, fürdőszoba felújítás után kell falat javítani, esetleg betonozni, kőművesmunkára lesz szüksége.

Betonozás

Fürdőszobánk teljes felújításakor betonozásra biztosan szükségünk lesz. A vízszerelők a felújításkor kicserélik a víz- és csatornarendszer elemeit, amelyek a padlóba és falba ágyazva találhatóak, így az új csövek fektetése után helyre kell állítani a padlót. Ez legegyszerűbben betonozással történhet. A betonozás során gondoskodni kell a vízszigetelésről is. Vizes helyiségek betonozásakor megfelelő lejtést kell kialakítani a fürdőszobai összefolyó és zuhany esetén a zuhanyfolyóka irányába.

Nagyobb egybefüggő felületek, pl. teraszok kialakításánál gondoskodni kell a dilatációról is. Ez egy rés, melyet speciális, rugalmas anyaggal töltenek fel azért, hogy hőtágulás hatására ne repedjen meg a beton. Lakáson belül is szükség van az elválasztásra, rendszerint az egyes helyiségeket elválasztó ajtók lapja alá kell kerüljön a dilatáció.

Kültéren a terasz betonozásán kívül leggyakrabban a kocsifelhajtó, járda vagy a kerítés talapzatának betonozására van szükség.

Betonozás esetén mindig számítani kell várakozási időre, a friss beton ugyanis nem terhelhető és amíg nedves, addig nem is lehet burkolni sem.

Falazás

Nagyobb lakásfelújítások során gyakran merül fel igény a válaszfalak áthelyezésére illetve új falak építésére. Érdemes átnéznünk otthonunk alaprajzát, különösen ha régebben épült, mert majdnem biztos, hogy néhány fal áthelyezésével sokkal élhetőbb tereket, korszerűbb elrendezést tudunk létrehozni. Válaszfalak áthelyezése vagy építése nem engedélyköteles tevékenység, de bizonyos esetekben szükségessé válhat statikus bevonása is a ház szerkezetének megóvása érdekében.

Az új fal készülhet téglából és ytongból is, az optimális építőanyagot, a falvastagságot, szigetelést mindig az egyéni igényeknek megfelelően érdemes kialakítani.

A pengefalak beépítése különösen a Wc-t is tartalmazó fürdőszobában hasznos, segítségével intimebb teret lehet létrehozni minimális területvesztés mellett. Szintén a fürdőszobában egyre elterjedtebb az épített zuhanyfülke kialakítása, melynél szintén egy pengefal építésére van szükség. Gyakori még az ún. amerikai konyhás nappalik esetében a konyharészt kissé szeparáló pengefal kialakítása is. Hálófülkék, gardróbszobák részbeni, azaz ajtó nélküli leválasztása is megoldható új falszakaszok építésével.

Vakolás

A frissen beépített falakat be is kell vakolni. Az egyenletes felület kialakítása nem csak esztétikai szempontból fontos, védi a falat a mechanikai hatások, és nedvesség hatásaitól. Kis mértékben szigetelő hatással is bír, de a legtöbb esetben érdemes szigetelést is alkalmazni. Rengetegféle vakolóanyag van forgalomban, a fal anyaga és a felhasználás helye alapján határozható meg a legidálisabb vakolóanyag.

Kültéri falaknál még nagyobb jelentősége van a vakolatnak, az időjárás lényegesen nagyobb kárt tud tenni a vakolatlan falakban, különösen igaz ez az ajtó- és ablakbeépítések körül, illetve a tető-fal, fal-lábazat találkozásánál.

Lépcső építése

Lépcső lehet otthonunkon belül és kültéren is, az elhelyezkedés döntően befolyásolja a lépcső építésének módját. Ügyelni kell a szélességére, a meredekségére, az azonos magasságú fokokra is. Gyakori hiba, hogy fokok magasságát a rétegrend figyelembevétele nélkül határozzák meg, ami azt eredményezi, hogy a lépcsőfokok burkolva eltérő magasságúak lesznek, amely komoly balesetek forrása is lehet.

Az egyenes lépcsőkön túl gyakran van szükség tört vagy íves (csigalépcső) lépcsők kialakítására is. Többszintes házaknál még pihenők kialakítására is szükség lehet. Ritkán vesszük lépcsőként számításba, de előfordulhat, hogy a fürdőszoba felújításakor meg kell emelni a szintet a zuhanynál, ami akár egy-két fokos lépcső kialakítását is igényli.

Faljavítás

Kisebb felújítások után szükség lehet faljavításokra. Tipikus feladat villanyszerelési munkák után, az ún. horonyvésések eltüntetése. A másik igen gyakori faljavítási feladat a nyílászárócsere utáni javítás, amikor a bejárati ajtó, az ablakok, de akár a hagyományos beltéri ajtók cseréje után kell helyrehozni falainkat.

Polgári lakások felújításánál gyakran elbontják a korábban beépített fali paneleket is, ezek helye is komolyabb javítást igényel általában. Ezekeben a lakásokban a konvektorok használata is elterjedt volt, központi vagy elektromos fűtésre átálláskor szükséges a konvektor kivezetésének eltüntetése is. Ilyenkor célszerű a lyuk befalazásán túl az ablak alatti bemélyedést is szigeteltetni.