Gipszkartonozás

Gipszkartonozás

Gyorsan szeretne látványos átalakításokat otthonában? Gipszkartonból pillanatok alatt készülhet fal, polc, falfülke akár a fürdőszobában is! Álmennyezettel pedig nem csak fűtésszámláján sprórolhat, de még látványos világítással is feldobhatja szobáit.

Álmennyezet

Gipszkarton álmennyezet

Álmennyezet kialakítása igen hasznos és dekoratív módja otthonunk komfortosabbá tételének. Ha hatalmas az eredeti belmagasság, rengetegen spórolhatunk a fűtésszámlákon, de kisebb magasságnál is érdemes elgondolkodni alkalmazásán, mert lakásunk alapterületével felszorozva a magasságkülönbséget felismerhetjük, hogy milyen sok légköbmétert fűtünk feleslegesen. Természetesen fontos, hogy az álmennyezetet szigeteljük is a nagyobb megtakarítás érdekében, így még a felettünk lévő lakás zaját is csillapíthatjuk.

Érdemes álmennyezetet kialakítanunk rossz állapotban lévő mennyezet esetén is, a régi, meggyengült vakolat eltávolítása után újravakolás helyett gazdaságosabb és praktikusabb álmennyezetet felrakatni. Ez leggyakrabban ún. függesztő profilok segítségével történik, de ha kicsi a belmagasság, közvetlenül az eredeti mennyezetre is felerősíthetőek a lapok.

A gipszkarton lapok fő alkotóanyaga a gipsz és a papír, melyek természetes anyagok. Párafelvevő képességükkel javítani tudják otthonunk klímáját is. Használhatóak fürdőszobában is (impregnált, zöld színű verziójuk).

Fal és előtétfal

Előtétfal konyhaszekrényhez

Otthonunkon belüli falakat legegyszerűbben és leggyorsabban gipszkartonból lehet létrehozni. A gipszkarton építészet segítségével akár egy napon belül is állhat az új fal és mivel itt nincs szükség száradási időre várni, akár azonnal glettelhetjük, majd rövid idő múlva már festhetjük is új falunkat. A falak felhúzása ráadásul csak minimális kosszal jár szemben a hagyományos építési megoldásokkal, így bátran ajánljuk ezt a módszert lakásfelújítóknak.

Vizes helyiségben is nyugodtan építhető gipszkarton fal, ilyenkor az impregnált gipszkarton lapok használata szükséges. Felülete azonnal csempézhető, nem kell várakoznunk.

Előtétfalat érdemes gipszkartonból építtetnünk, ha zavaróak a szomszéd lakásból átszűrődő hangok. Ilyenkor a lakást határoló fal és a gipszkarton fal közé hangszigetelő anyagnak is kerülnie kell, ezáltal otthonunkban nyugalmassá válik. Saját lakásunkon belül is célszerű lehet ilyen hangszigetelő előtétfal építése, például a fürdőszoba-háló közös fala mentén vagy a konyhánál.

Sokan félnek a gipszkarton falak alkalmazásától, mert nincsenek tisztában terhelhetőségével. Tény, hogy egy normál gipszkarton fal csak speciális gipszkarton csavarok segítségével bír el nehezebb tárgyakat, pl. fali szekrényeket, polcokat, de ha a fal építésekor már tisztában vagyunk azzal, hogy súlyosabb tárgyakat szeretnénk a falra akasztani, pl. a konyha falát alakítjuk ki gipszkartonból, akkor megerősített bordázattal készítik el, így gyakorlatilag bármilyen súlyt képes lesz megtartani. Különösen régi lakásoknál kimondottan ajánlott is gipszkarton előtétfalat húzatni a konyhaszekrények felfüggesztéséhez, mert segítségével biztosan teherbíró falat kapunk, ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy a vezetékek és csövek bevésése során átlyukadunk a szomszéd lakásba.

Falfülke kialakítása

Falfülkék kialakítására legtöbbször a fürdőszobában, a wc tartály elrejtésére szolgáló falban kerül sor. Különösen kis alapterületű fürdőszobában érdemes kihasználnunk a lehetőséget, hogy a falba benyúlva tárolóhelyet alakítsunk ki, de esztétikai okból nagyobb fürdőszobákban is érdemes megtörni a fal síkját, és a kialakított falfülkében dekorációs tárgyakat elhelyezni. Sokan kedvelik a zuhanyfülkében, vagy a kád mellett kialakított beugrókat is, ezek ideálisak a tisztálkodószerek kényelmes tárolására is.

Nappalikban is érdemes kihasználnunk a falfülkék lehetőségét. Még ha kis mélységgel is dolgozhatunk, akkor is érdemes néhány beugrót építtetnünk, mert nagyon látványosak és hangulatosak lehetnek.

Rejtett világítás

Rejtett világítás

A világításnál mindig fontos, hogy többféle és különféle helyeken elhelyezkedő fényforrásokból álljon össze és ne egyetlen fényforrást használjunk. A világítási rendszer elemeként fontos szerepe van a rejtett világításnak, melyet gipszkarton elemekbe süllyesztve építhetünk ki. Ha álmennyezet kiépítésével egyidejűleg építtetjük át világítási rendszerünket, akkor lehetőségünk van a fővilágítást adó elemek gipszkartonba süllyesztésére is, de ha csak egy kis hangulatelemet szeretnénk otthonunkba, akkor arra is van mód, hogy csupán a hangulatvilágítást nyújtó lámpákat rejtsük el gipszkarton segítségével.

Főleg gyerekszobákban merül fel az igény az ún. csillagos égbolt kialakítására. Ehhez szintén egy gipszkarton álmennyezet kiépítése szükséges, ebben helyezik el a csillagfényt imitáló ledeket és a hozzájuk tartozó tápokat, vezetékeket is.